Listopad

25.11.2015 20:20

Soustředění na chatě v Rajnochovicích - očima mladých hasičů

Poslední listopadový víkend (27.-29.11.2015) jsme strávili na chatě v Rajnochovicích.

V pátek jsme dojeli až večer a začali táborákem.

V sobotu jsme hráli hry venku i v budově. Savovali jsme trička, trénovali topografii a orientaci s buzolou. Nikdo se naštěstí neztratil. A ještě jsme hráli lesní golf. Nikdo nevyhrál, jsme super boží golfisté. Ve chvílích volna jsme s klukama postavili SDH bunkr a nosili dříví.

V neděli nás čekalo balení a odjezd, a protože napadl sníh, tak jsme se místo úklidu po hasičsku kulovali.

Měli jsme se krásně, skládali jsme básně!!

Petr Zapletal a Martin Navrátil

 

Povídky složené na hasičské chatě s použitím topografických symbolů

Povídka 1

Byla jednou jedna vesnice, kde byly obydlené a neobydlené budovy. Za vesnicí byly louky, na kterých se každý den pásly ovce. Jeden sedlák si myslel, že na jedné louce je zakopaný poklad. Ale našel jeskyni, ve které byly sklady hořlavin a plynojemů. Sedlák bydlel u staré zahrady, kde byl zámek, tak ho napadlo, že si ty hořlaviny a plynojemy odveze na ten zámek. Jenomže zjistil, že na nádvoří je památník krále, který umřel při zakopání ten hořlavin a plynojemů.

Ivča P., Klárka L., Verča Š., Kubík L., Peťa L., Honzík Š.

 

Povídka 2

Dnes jsme byli na výletě na louce a viděli jsme tam zámek. Další naše zastávka byla u památníku, kde jsme si připoměli vojáky padlé za 2.světové války. Vedle pomníku byly z části obydlené a z části neobydlené budovy. Cestou domů nám vedoucí ukázali sklady hořlavin a plynojemů. Celý výlet byl zajímavý.

Peťka H., Danča D., Andrejka Ú., Natálka Ú., Hanka P., Viky C., Natálka Z.

 

Povídka 3

V obydlených a neobydlených budovách žijí obyčejní lidé, ale na zámku žil král s princeznou. Král svoji dceru pořád hlídal, ale jednou ji vzal princ do skladu hořlavin a plynojemů. Potom utekl a princezna tam vybuchla. Král jí nechal udělat památník.

Peťa Z., Lucka B., Tom B., Nikča P. Marťa N., Verča L.

 

Uzlovací soutěž v Počenicích

V sobotu 21. listopadu jsme se s mladými hasiči vypravili na soutěž v uzlování. Této soutěže jsme se účastnili už loni, kdy jsme měli poskládané dvě družstva. Tentokrát jsme měli družstva už tři. Dvě družstva starších (A, B) a jedno družstvo mladších. Na schůzkách jsme uzly procvičovali s dětmi pořád dokola, ale stres a nervozita udělají své.

Před zahájením si mohli mladí hasiči opakovat uzly a poptat se na poslední nejasnosti. Podívat se, jak je připravená proudnice nebo si zkusit soutěž nanečisto. Naše družstva toho samozřejmě využila. Přesto se chyby dostavily, ať už z trémy či špatné soustředěnosti.

I přes všechny ty chyby měli naši mladí hasiči velice pěkná umístění. Družstvo starší A skončilo na krásném 5. místě, stejně jako mladší a družstvo starší B na 13. místě.

Myslím, že jsme si soutěž všichni užívali, čerpali nové informace či obhlíželi nové a rychlejší způsoby vázání uzlů.

Děkujeme všem za podporu.

Fotoalbum

 
 

 

Rok letí jako voda a my jsme ani v listopadu neusnuli na vavřínech. I když náš všemi oblíbený požární útok jsme přes zimu nechali odpočinout, čekají nás i jiné disciplíny. Soutěže v uzlování na sebe nenechají dlouho čekat, a tak uzlujeme, uzlujeme a snažíme se co nejvíce zdokonalit. Zároveň opakujeme topoznačky a požárnickou všestrannost. A naši starší mají i něco navíc - nově se připravujeme na plnění odborek ve hře Plamen. A co nás čeká poslení listopadový víkend? No přece první hasičská chata!