Říjen

02.10.2016 09:47

Přednášíme v základní a mateřské škole

V pondělí dne 24.října 2016 šli vybrané hasičky z SDH Roštění udělat přednášku dětem  z nedaleké školy v Kostelci u Holešova – konkrétně pro 1. a 2.třídu.

Jako první nás Verča Škrabalová představila, poté Peťka Hejníčková s Dančou Dudíkovou řekly základní věci (disciplíny) o požárním sportu. Především jsme se zaměřily  na požární útok, ke kterému jsme později  ukázali i naše videa. Pak se o slovo přihlásila Marťa Daďová s Nikčou Poláškovou. Ty povyprávěly dětem, jak se obléká hasič při různých situacích. Nakonec se všechno shrnulo prezentací a otázkami od naší vedoucí Kristýny Lajdové, za které děti dostávaly náramky “HASIČI ROŠTĚNÍ“. 

Nesmíme zapomenout také zmínit Martina Škrabalu a Ladislava Lajdu, kteří nám během přednášky pomáhali. 

Myslíme, že se všechno povedlo a děti se pobavily stejně jako my.

 

Poslední středu v měsíci říjnu, přesněji 26.10.2016, jsme se my starší vrátili do školky. Jak už jistě víte, tak jsme tam byli i minulý rok. Tento rok jsme to ale pobrali trošku jinak, než minule. Zatímco v říjnu 2015 byli pro děti přichystány “naučné“ disciplíny, letos jsme si pro ně připravili stanoviště s úkoly.

V šatně děti šroubovaly koš, na chodbě zapojovaly štafetový kolík do hadice, na prvním stolečku mohly vytvořit z plastelíny číslo 150, na druhém skládaly rozstříhané hasičské obrázky, na dalším obkreslovaly topografické značky a posledním stanovištěm byla zdravověda. Podle výrazů dětí a jejich nálady bylo vidět, že se jim činnosti líbily, za což jsme také my velmi rádi.


Děkuji především našim vedoucím, kteří si na nás udělali čas a všechno domluvili, ale také paní ředitelce a paní učitelce ze školky, které nám umožnily ukázat co už umíme. 

Petra Hejníčková- kronikářka

 

Víkendovka v Rajnochovicích

21. 10. 2016 - 23. 10. 2016 jeli hasiči z Roštění na víkendovku do Rajnochovic na Archu

Sraz jsme měli u hasičské zbrojnice v 16.hodin. Někteří vedoucí jeli do Rajnochovic o den dříve, aby nám to tam všechno připravili. Jakmile jsme dojeli na místo, tak jsme si šli vybalit věci do chatek. Chaty byly rozděleny na holčičí, kde spaly holky a tři vedoucí a na chlapeckou, kde spali kluci a vedoucí a potom byla ještě jedna chata, kde spali ostatní vedoucí  nebo rodiče, kteří tam s námi byli. Hned jak jsme si vybalili věci, sešli jsme dolů do krbovny, která sloužila jako místnost, kde se snídalo, obědvalo, večeřelo a hrály různé hry. V krbovně nám vedoucí sdělili,  co nás čeká během těch tří dnů. Určili jsme si také pravidla . potom jsme šli hrát hry. Jak se setmělo, šli jsme ven před chaty a čekala nás stezka odvahy. Když jsme čekali, než půjdeme na řadu, tak jsme se rozdělili do dvojic a dali si kámen, nůžky, papír, teď. Ten, kdo prohrál, šel celou cestu po slepu a jeho parťák jej navigoval. Jakmile jsme měli dohodnuto, kdo s kým a jak půjde, tak jsme hráli hru na upíra. Chodilo se po 2-5 minutách. Denča nás dovedla k lesu, kde začínala stezka. V lese byl kolem stromů natažený provázek. Slepý musel dát svoji pravou ruku na provázek a držet se ho, v tuto chvíli se ale nesměl držet svého parťáka. V lese byli vedoucí, kteří nás strašili. Jak došli všichni mladší, tak šli do chaty  spát. Když někdo ze starších vyšel z lesa, šel do krbovny, kde čekali na další. Mezitím hráli nějaké hry. Když nás bylo v krbovně trošku víc, tak jsme hráli naši skoro nejoblíbenějši hru městečko Palermo. Jakmile hra skončila, tak byl na programu  kroužek důvěry, který spočívá v tom, že si posíláme kamínek a říkáme, co se nám ten den líbilo a hodnotíme hasiče. Po kroužku důvěry jsme šli také spát. 

Budíček byl  v 7:00 hodin. Měli jsme po vzbuzení 5-10 minut na převlečení, potom nás čekala rozcvička s Pavlem. Po rozcvičce jsme šli na snídani, ale nejdříve jsme si museli vyčistit zuby. Vedoucí nám sdělili, co budeme dělat celý den. Čekal nás výlet po okolí. První zastávka byla na Tesáku u laveček, kde jsme chvilku zůstali, abychom posvačili. Po přestávce jsme šli dál, až na místo, kde jsme vařili kotlíkový guláš. Mladší šli hledat dřevo na podpal a starší krájeli suroviny. Jak se guláš dovařil, pojedli jsme a čekal nás poslední úsek výletu. Cesta zpět na Archu. U chat jsme měli cca 2 hodiny volna. Mohli jsme dělat, co uznáme za vhodné. Jakmile volno skončilo, šli jsme hrát hry, u kterých byla sranda. Na večeři jsme měli hrachovou kaši, kterou nám uvařila místní paní kuchařka. Čekala nás sprcha a po ní jsme vzpomínali pomocí různých prezentací a videí na minulou sezonu a viděli jsme i nový klip k sezoně. Po hrách jsme se rozdělili zase na mladší, kteří šli spát a na starší, kteří hráli oblíbenou hru městečko Palermo, a potom měli kroužek důvěry. 

Ráno bylo stejné, jako to minulé, akorát po snídani jeli někteří hasiči na mši svatou do kostela v Rajnochovicích. Ostatní uklízeli, další se k nim také přidali. Jak jsme uklidili, byl oběd, který opět uvařila paní kuchařka. Na terase jsme hráli poslední hru - magnety. Po hře jsme jeli domů. 

Celá víkendovka byla super, ale byla krátká. Doufám, že to vedoucí s námi bavilo. 

Všem moc děkujeme !!!

Martina Daďová- Kronikářka

 

Podzimní kolo hry Plamen

Dne 15.10.2016 jsme jeli na podzimní kolo hry Plamen do Šelešovic

V 8:00hod. jsme měli sraz u zbrojnice, naložili jsme věci do avie a jeli. Když jsme dojeli, byla velká zima, tak jsme se všichni zabalili do dek. 

Jako první disciplína byl požární útok CTIF, kde se nám vedlo dobře až na pár drobných chybiček. Poté jsme šli na branný závod, kde se nám až tak moc nedařilo a měli jsme 16 trestných bodů, kde převládala střelba. 

Na to, že jsme byli na podzimním kole hry Plamen poprvé, tak se nám to vydařilo :)  

Výsledky: útok CTIF 3.místo, braňák 7.místo a celkově 6.místo z 18 družstev.

Veronika Škrabalová- strojnice

Daniela Dudíková- preventistka

 

Branný závod ve Zborovicích

Dne 1. října 2016  jsme se zúčastnili branného běhu ve Zborovicích

Své štěstí tam jely zkusit dvě naše družstva starších. 

První družstvo bylo složeno : Daniela Dudíková, Petra Hejníčková a Martina Daďová,  daly si název SDH Roštění -Blondýny. Druhý tým tvořily také dívky : Nikola Polášková, Veronika Škrabalová a Andrea Úlehlová, název si zvolily  podobný SDH Roštění- Brunety.

 Sraz jsme měli na 8:45  u hasičské zbrojnice. Jakmile jsme dorazili na místo tak nás  šli vedoucí přihlásit. Závodu se zúčastnilo celkem 33 družstev, 16 starších a 17 mladších.  

Blondýny šly na start jako 29. a Brunety hned po nich  30. Litenčice si vypůjčily našeho člena Kubu Lajdu a ten šel na start jako 31. Startovalo se po 5 minutách. Blondýny doběhly do cíle s výsledným časem 26:53, bohužel na střelbě  dostaly sedm trestných bodů. V běhu se jim podařilo předběhnout družstvo mladších  z Morkovic. V celkovém pořadí se umístily na 9. místě. Brunety do cíle doběhly  s  konečným časem 25:22. Dostaly 5 trestných bodů také na střelbě. Umístily se na 6.místě. Litenčice spolu s Kubou doběhli s časem 38:12. Umístili se na 16. místě. 

Jsme rádi, že jsme ve Zborovicích byli a těšíme se na další závody.

Martina Daďová-kronikářka