Červen

29.09.2011 20:30

V sobotu 19.6.2011 - den po okresním kole se v Tučapích konalo 6. kolo Podhostýnsjé hasiščské ligy. Soutěž začínala v 10 hodin a ikdyž roštěnští hasiči pociťovali po páteční soutěži v Kroměříži lehkou únavu, bez záváhání se jí jeli zúčastnit. Do Tučap se sjelo 20 týmů mužů a 8 týmů žen. Po tradičním nástupu a prezentaci se soutěž rozběhla na plné obrátky a jak už jsme z PHL zvyklí, byly k vidění pěkné výsledky a velké nasazení všech účastníků soutěže. Roštěnští si věřili na dobrý čas a nemohli se dočkat, až na ně přijde řada. Jakmile odsoutěžil tým zařazený před Roštění, kluci si šli nachystat základnu, aby bylo vše bezchybně připraveno na útok. Základna byla nachystána, družstvo odešlo na startovní čáru, kde každý člen zaujal co nejlepší startovní pozici. Bylo odstartováno, pěkně rozběhnutý útok, ale naneštěstí došlo k problému s nasazením koše a tím pádem se vše zdrželo. Konečný čas SDH Roštění 29,82s a 15. místo.Kluci z Roštění, ač zklamaní nepoleví v tréninku dokud nebudou  spokojeni se svým výkonem.

 

Sestava týmu: Jaroslav Foukal - koš, Tomáš Hráček - spoj, Ladislav Lajda - mašina, Jiří Zlámal - béčka, Kamil Bílek - rozdělovač, Martin Foukal - levý proud, Jakub Haupt - pravý proud - pro člena našeho družstva významný den - den jeho narozenin - ještě jednou přejeme vše nejlepší.

 

Dne 18.6. 2011 se konalo na stadionu Atletického klubu v Kroměřiži okresní kolo PS 2011. Jelikož roštěnští hasiči vyhráli okrskovou soutěž v Prusinovicích, která proběhla dne 21.5.2011, jeli tento okrsek reprezentovat do Kroměříže. Protože žádný z členů sportovního družstva neměl zkušenosti z okresních soutěží, obsahující kromě požárního útoku také 100 metrů překážek a 4x100 metrů štafeta, museli začít usilovně trénovat. Na první trénink si pozvali pana Josefa Odložilíka, který klukům všechno vysvětlil a ukázal, za což mu také celé družstvo moc děkuje. Tréninky se konaly v areálu stadionu v Hulíně. První tréninky byly spíše o tom, seznámit se s překonáváním bariéry a co nejrychlejším přeběhnutím kladiny. Poté se před kladinu přidaly hadice a každý z mužstva si musel vyzkoušet a co nejlépe natrénovat techniku přeběhnutí kladiny, rozhození hadic, jejich zapojení, zapojení na rozdělovač a nakonec zapojení proudnice s tím, aby závodník co nejrychleji doběhl do cíle. Jak už to bývá, začátky byly těžké, ovšem postupem času se naši hasiči začali zlepšovat a tím se zlepšovaly i časy. Po 100 m překážek zaměřili roštěnští hasiči tréninky na štafetu 4x 100 metrů. Ta se skládá z překonání domečku pomocí žebříku, překonání bariéry, překonání kladiny a nakonec běh s hasícím přístrojem. Jelikož na stadionu v Hulíně nebyl k dispozici domeček, muselo se trénovat bez něj. I tak se sportovní družstvo snažilo ze všech sil co nejvíc se naučit při každém tréninku v Hulíně. Ikdyž roštěnští hasiči neměli na přípravu moc času, poprali se s  tím na výbornou.

Konečně nadešel den 18.6.2011 a SDH Roštění sportovní družstvo vyrazilo do Kroměříže. Po příjezdu proběhla prezentace a poté nástup družstev-celkem 10 družstev mužů (Pravčice, Nětčice, Dobrotice, Bílany, Roštění, Brusné, Zborovice, Pornice, Záříčí, Podhradní Lhota) a 5 týmů žen (Pravčice, Nětčice, Brusné, Morkovice, Kostelany).

Jako první soutěžní discípínou byla štafeta 4x 100 metrů s překážkami. Na tuto postavilo Roštění 2 týmy. Složení týmu A: Martin Foukal - domeček, Kamil Bílek - bariéra, Tomáš Hráček - kladina, Petr Lajda - hasící přístroj, složení B týmu: Radek Odložilík - domeček, Ladislav Lajda - bariéra, Jaroslav Foukal - kladina, Jiří Zlámal - hasící přístroj. Týmu A se podařilo zaběhnout pěkný čas 74, 66 vteřiny, tým B nesplnil pro špatné předání štafety. S časem 74,66  se Roštění průběžně umístilo na pěkném čtvrtém místě. Jakmile štafetu odběhly všechny týmy, soutěžní dráha se připravila na 100 metrů s překážkami. V této disciplíně, kde soutěží jednotlivci nastoupili za Roštění : Petr Lajda, Kamil Bílek, Martin Foukal, Jakub Haupt a Tomáš Hráček s tím, že z každého týmu se počítají 3 nejlepší časy. V Roštění to byl Petr Lajda - 22,07s, Jakub Haupt - 22,43s, Kamil Bílek - 22,67s. Tato kategorie dala našim závodníkům nejvíce zabrat a všichni se shodli na tom, že hlavně zapojování hadice do rozdělovače se musí ještě trénovat. I tato část skončila a před účastníky okresní soutěže byl poslední rozhodující okamžik, kdy mohou zvrátit pořadí svého týmu. A tím okamžikem byl požární útok. Každý z týmů se chtěl předvést co nejlépe, někomu se to povedlo lépe, někomu hůře. SDH Roštění nastupovalo jako desátý tým mužů a v požárním útoku skončilo s časem 29,39 s na pátém místě.

 

Složení Roštění při požárním útoku: Jaroslav Foukal - koš, Tomáš Hráček - spoj, Petr Lajda - stroj, Jiří Zlámal - béčka, Kamil Bílek - rozdělovač, Martin Foukal - levý proud, Jakub Haupt - pravý proud

 

Celkovým vítězem se stalo družstvo z Pravčic a to v kategorii muži i ženy - gratulujeme!

Celkově Roštění obsadilo pátou příčku a všichni členové družstva byli spokojeni. Ovšem pokud se podaří Roštění příští rok postup na okres, budou chtít předvést ještě lepší výsledky. Kluci svým nadšením ukázali, že na okres se nejezdí jenom z povinnosti, ale i pro získání cenných zkušeností a pěkných zážitků.

Výsledky ke stažení - zde.

 

  

 

V sobotu 11. června 2011 přivítala obec Rychlov letos v pořadí páté kolo Podhostýnské hasičské ligy v požárním útoku. Tato soutěž začala v 14:00 hodin a roštěnští hasiči přijeli včas, aby se mohli zúčastnit povinného nástupu před zahájením soutěže. Ve sportovním družstvu bylo cítit určité napětí a nervozita. Bylo to proto, že 28.5. v Ludslavicích ani 5.6. v Rymicích se roštěnský útok nepovedl a kluci z Roštění z těchto dvou soutěží odjížděli s výsledkem-nesplněno. Ovšem jejich snaha neochabla a na trénincích se všichni snažili ze všech sil,  co nejlépe se připravit na soutěže, které má sportovní družstvo před sebou.

Po nástupu jako obvykle následovala příprava vybavení a materiálu. Když bylo vše nachystáno, sledovali roštěnští závodníci ostatní týmy při jejich útocích. Soutěž v Rychlově byla opravdu na vysoké úrovni. Dokonce se týmu Zahnašovic povedl vynikající čas-pod 17 vteřin. Vše šlo ve vysokém tempu a jeden tým střídal druhý až došla řada na Roštění. Bez zaváhání si roštěnští nachystali základnu a seřadili se na startovní čáře. Po výstřelu ze startovací pistole vyrazili vpřed s jediným cílem - získat co nejlepší čas. I když byl trošku problém v útoku s roztáhnutím béček, útok Roštění dokončilo v čase 21,00s. Pro Roštění to byl uspokojivý pocit, když si konečně mohli říct, že jim to vyšlo. Všichni z  týmu ovšem ví, že to ještě není čas, který by jim stačil a chtějí dál pracovat na jeho vylepšování. Mužstvo čeká ještě hodně dřiny, ale i tak byli všichni s tímto výsledkem spokojeni. Z této soutěže si odváží sportovní družstvo SDH Roštění 1 bod.

 

Sestava týmu: koš - Jaroslav Foukal, spoj - Tomáš Hráček, stroj - Ladislav Lajda, béčka - Jiří Zlámal, rozdělovač - Kamil Bílek, levý proud - Martin Foukal, pravý proud - Radek Odložilík

Video - zde

 

 

 

V neděli 5.6.2011 v 10:00 hodin čekala sportovní družstvo SDH Roštění soutěž řazená v Podhostýnské lize a tato se konala v sousedních Rymicích.

Po příjezdu do Rymic se naši hasiči zapsali u pořadatelů a celkově měli jít na řadu jako 18. tým z 19-ti družstev mužů. Soutěž probíhala ve vysokém tempu a nasazení. Byly k vidění opravdu pěkné výsledky, ale roštěnští hasiči povzbuzení sobotním vítězstvím z Karlovic  věřili, že i oni se můžou dobře umístit.

Když zbývalo asi 7 týmů před startem Roštění, začalo chystání materiálu a nářadí, aby vše bylo na požární útok bezvadně připraveno. Poté naši závodníci čekali, až na ně dojde řada. A dočkali se, začalo chystání základny, kterou si v čase pěti minut stihli bez problémů připravit. Po přípravě už zbývalo seřadit se na startovní čáře a vyčkat na odstartování. Útok se povedl dobře, terče byly shozeny v čase  23,06 vteřiny. Ale radost z dokončeného útoku byla předčasná. Roštěnský útok nebyl uznán z důvodu nespojeného spoje savic. V roštěnském mužstvu zavládlo zklamání, ale tento neúpěch naše hasiče určitě nezastaví ve snaze se dál zlepšovat a bojovat o co nejlepší výsledky.

 

Na závěr sestava sportovního družstva SDH Roštění: Jaroslav Foukal - koš, Tomáš Hráček - spoj, Petr Lajda - stroj, Jiří Zlámal - béčka, Kamil Bílek - rozdělovač, Martin Foukal - levý proud, Jakub Haupt - pravý proud

 

4.6.2011 - Sobotní den byl pro sportovní družstvo SDH Roštění ve znamení obhajoby loňského vítězství z nedalekých Karlovic. Netradiční soutěž útok na červeného kohouta roštěnské družstvo v roce 2010 vyhrálo vůbec poprvé a proto všichni chtěli toto prvenství obhájit i letos. Tomu odpovídala i příprava sportovního družstva, aby nic nebylo ponecháno náhodě. Spolu se sportovním družstvem mužů se letos poprvé zúčastnilo i družstvo starších pánů, kteří se také na tuto soutěž poctivě připravili.

Do Karlovic naši hasiči přijeli s dobrou náladou a připraveni předvést to nejlepší. Soutěž byla oficiálně zahájena nástupem šesti týmů mužů (Roštění, Karlovice, Němčice, Kostelec u Holešova, Beňov a Trávník) a tří týmů starších pánů (Roštění, Němčice, Karlovice). Po nástupu započaly připravy na požární útok, to znamená nachystat si vybavení, promazat spoje hadic a zkontrolovat mašinu. První soutěžící tým - domácí hasiči z Karlovic splnili požární útok s pěkným výsledným časem 37,84 vteřiny a proto roštěnský tým věděl, že se musí snažit, aby tento čas překonal. Naši borci byli na řadě jako druhý tým. Po nachystání věcí na základně a seřazení družstva na startovní čáře bylo odstartováno. Útok se až na menší problém podařil s výsledným časem 35,80 vteřiny a Roštění se posunulo do čela tabulky. Poté soutěžily týmy z Kostelce u Holešova (52,93), Němčic (54,45), Beňova (43,73) a Trávníku (N). Pro celý tým to byly chvíle napětí, jestli se nějakému týmu nepodaří překonat roštěnský čas. Ale nakonec vše dobře dopadlo a SDH Roštění - muži soutěž vyhráli a obhájili loňské vítězství. Ale to pro SDH Roštění nebylo vše, na řadě bylo družstvo starších pánů z Roštění, které se taky chtělo předvést v dobrém světle. A povedlo se jim to na výbornou, když s časem 46,45 vteřiny zvítězili. Za nimi skončilo družstvo z Němčic (1:22.53) a třetí místo obsadili starší páni z Karlovic (N). Družstvo starších pánů z Roštění soutěžilo poprvé a proto všichni měli o to větší radost z tohoto úspěchu.

 

Na závěr soutěže se uskutečnil nástup družstev a předání pohárů, poté se týmy pomalu rozjely k domovu.

Na této soutěži si závodníci vyzkoušeli netradiční útok a určitě všichni získali nové zkušenost a zážitky.

 

Takže na závěr - putovní pohár zůstává opět v Roštění a za rok uvidíme, jak se tým SDH Roštění popere s obhajobou.

 

Sestava týmu mužů: Jaroslav Foukal - koš, Tomáš Hráček - spoj, Petr Lajda - stroj, Jiří Zlámal - béčka, Kamil Bílek - rozdělovač, Martin Foukal - levý proud a Jakub Haupt - pravý proud

 

Sestava týmu staří páni: Oldřich Daďa st. - stroj, Oldřich Daďa ml. - koš, Miroslav Pospíšilík - rozdělovač, Petr Měrka - pravý proud, Stanislav Očadlík - pivo píšťalka, Ladislav Hejníček - koš, Martin Škrabala - levý proud

 

Video mužů - zde

Video starých pánů - zde

 

 

1.6.2011 - po asi 25  letech sestavilo Roštění družstvo “starých pánů“ a za podpory sportovního družstva byli „staří páni“ oprášit své dovednosti na starém hřišti v Kostelci u Holešova. Poprvé se představí na soutěži v Karlovicích a doufáme, že to nebude jejich poslední soutěž.