Únor

21.02.2012 16:26

Tradiční vodění medvěda

V neděli 19.2.2012 v naší obci proběhlo tradiční vodění medvěda za doprovodu spousty dalších masek.

Přípravy na celodenní průvod začaly již kolem osmé hodiny ranní, kde probíhalo líčení masek a oblékání kostýmů. Spolu s nimi se připravovali i muzikanti. Martin Škrabala po desáté hodině vyhlásil program tohoto dne a popřál vám, ať si spolu s maskami užijete spoustu zábavy. No a samotný průvod mohl vyjít.

Tuto štaci odstartoval v roli pošt mistra Jiří Zlámal, který začal průvod hned nad hasičskou zbrojnicí a pokračoval směrem nahoru na Vymyslov. Dále jej následovali dva kominíci, kteří přišli zkontrolovat pec a opravit komín. V roli mistra všech kominíků byl Libor Kužela a za jeho kominického učně chodil Jaroslav Foukal. Po ukončení práce na vašem komíně přišli dva pouťoví prodejci, kteří se vám pokusili přinést štěstí. Tyhle dva prodejce ztvárnili Oldřich a Vít Daďovi. Doufáme, že i vy jste při koupi jejich losů měli šťastnou volbu. A k čemu je štěstí bez zdraví? Na to jsme vám poslali odborníky z Ordinace v růžové zahradě. Za doktora Mázla se vydával Ladislav Lajda a za jeho šikovnou sestřičku se vždy připravenou injekcí chodil Jakub Haupt, který si říkal Babetka. I doktoři odváděli dobrou práci jako ostatní doposud. Ale tím náš program neskončil. Před námi bylo ještě pár dalších masek, kteří také sklidili svůj úspěch. Za doktory se přiřítil skoro nezkrotitelný medvěd z Lešné, kterého ztvárnil Ladislav Měrka. Ale naštěstí ho dokázal uhlídat jeho krotitel s rázným bičem a velkou sílou. Za tímto silákem stál Radek Tomaník. Dalšími velice vydařenými maskami byl Radek Odložilík a Martin Foukal. Radek se převlékl za muže zákona Arazíma a se svým tvrdým a rázným obuškem srovnal do latě svého věžně Martina. Ten se vydával za sígra (zločince) naší republiky Kájínka. Pan policista chodil, aby zjistil, jestli ho někdo usvědčí z krádeže, z ničení vašeho majetku atd. A pro zvednutí nálady a rozveselení je následovali dva kašpárci. Tihle kašpárci vám chtěli do domu vnést radost, jenomže to byli kašpaři z parlamentu. Tito kašpárci k vám přijeli na motorce, kterou si někteří pletli s koloběžkou. Kašpárky ztvárnili Radek Číhal a Tomáš Hráček. Dále přišel řezník Krkovička se svým nevykrmeným prasetem. A tak chodil, aby jste mu ho pomohli vykrmit. Doufáme, že vám čuník nevyjedl veškeré domácí zásoby. Za tohle krásné sele se vydával Petr Lajda a za jeho řezníka chodil Stanislav Očadlík. Jestli vám zbyla nějaká korunka, mohli jste ji vložit do hlavní kasy, která celý průvod uzavírala. Nebyli to ovšem žádní vymahači. Byli to milí pánové s krásným sloganem „Žádný nechce platit daně, my už máme recept na ně. Přispějte radši trošku sboru, děkujeme za podporu“. Za charismatické mládence se vydávali Stanislav Nevřala a Josef Odložilík.

Touto akcí nás provázela hudební kapela pod vedením p. Stanislava Dostálka. I jim patří velké díky za hudební podporu po dobu celého dne. Musíme dát i velké díky vám všem, kteří jste ochotně otevřeli a přispěli jakoukoliv částkou, tekutinou či pochutinou a dary do tomboly. Všem co se jakkoliv zapojili do organizování, chystání a samotného chození.  Děkujeme za vaši trpělivost i v ne zrovna vydařeném počasí, které se objevilo hlavně v odpoledních hodinách.  

Foto z masopustu naleznete zde.